duminică, 6 decembrie 2009

Fostul procuror Nastasiu dezvăluie lucrătura “ALRO”

Romania trebuie salvata!
Cotidianul.ro
04 Dec 2009 Adina Stancu

Într-un film care a fost postat în urmă cu puţin timp pe site-ul www.sroscas.ro, fostul procuror Ciprian Nastasiu spune totul despre sistemul patronat de Traian Băsescu şi despre afacerea ALRO SLATINA, atât cât a putut să ancheteze până la data la care i s-a luat dosarul disjuns din cel al marilor privatizări.
Nastasiu vorbeşte, pentru început, de sistemul în care sunt implicaţi toţi factorii politici din România, inclusiv Traian Băsescu, despre modul în care s-a dat ordin la SRI “să nu mai colaboreze în dosarul traficului de armament”, apoi îl aduce în prim-plan pe Nicolae Săracu. Despre acest personaj, Nastasiu afirmă că este un fost angajat al diplomaţiei române, “recuperat de Omar Hayssam”, reactivat şi trimis în Dubai după fuga sirianului, “Dubaiul fiind unul dintre centrele financiare în care Omar activează şi acum”. Conform declaraţiei lui Nastasiu, Săracu s-ar fi deplasat în Siria în vara lui 2007, unde este posibil să se fi întâlnit cu Omar Hayssam.

Nastasiu trece apoi la un alt personaj extrem de important, Lucian Negrea, “pomenit din sistemul naţional de securitate, care se ocupa cu alimentarea şi gestionarea conturilor de la SIE”, arătând că “pe acest ofiţer îl regăsim asociat cu Elena Udrea, omul de interfaţă pentru afaceri, apropiată de preşedintele României”.



Cea mai interesantă parte este cea legată de dosarul ALRO, despre care Nastasiu afirmă că este o cauză disjunsă din dosarul “Privatizărilor” în care a fost trimis în judecată Stamen Stancev.

Nastasiu declară că în cadrul cercetărilor se ajunsese la ALRO, unde erau implicaţi un grup extern condus de rusul Maschitskiy şi “factori de decizie din România”. Fostul procuror explică faptul că documentarea s-a făcut pe baza interceptărilor purtate în limba rusă între Maschitskiy, Medvedev, Valeri Krasnov şi vicepreşedintele GAZPROM Rusia, apoi Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea. Conform susţinerilor lui Nastasiu, din cercetări au fost identificaţi ca făcând parte din cercul care acţiona în favoarea ruşilor Theodor Stolojan, care a îndeplinit funcţia de consilier economic la Cotroceni, Elena Udrea, “care făcea activităţi de lobby şi de influenţare a factorilor de decizie responsabili de obţinerea contractelor pe termen lung”, iar pe “segmente separate” au apărut Dan Voiculescu - în afacerile cu energia nucleară, Verestoy Attila- pe latura gazului şi, la un eşalon inferior, persoane din SC Nuclearelectrica şi Ministerul Economiei şi Comerţului.
Sfârşitul lui Nastasiu, simultan cu cererea de interceptare a personajelor PDL-iste






De asemenea, Nastasiu relevă faptul că activitatea în acest dosar a început în 2007 şi a evidenţiat că Vadim Beniatov, american de origine azeră, lucra direct pentru Maschitskiy şi “trebuia să găsească resurse de finanţare pentru unităţile 3-4 de la Centrala nuclearelectrică, de care erau interesaţi ruşii, iar aceştia foloseau mijloace ilegale”. În acest dosar, fostul anchetator arată că s-au cerut comisii rogatorii în SUA, Marea Britanie şi Rusia, iar Rusia trebuia să documenteze conturile bancare ale lui Maschitskiy. Pentru Nastasiu, finalul în activitatea de cercetare în acest dosar a fost în iunie 2008, când s-a dus la Înalta Curte, cu referat, pentru a solicita alte mandate de interceptare pentru Theodor Stolojan, Elena Udrea, Verestoy Attila şi alţii care mai fuseseră monitorizaţi, dar nu se ştia dacă acest grup “mai acţionează”.

N. red.- Filmul postat pe www.sroscas.ro face parte din debriefingul fostului procuror Ciprian Nastasiu, care a avut loc în Statele Unite, unde au participat reprezentanţi a cinci structuri, iar vocea interlocutorului este a lui Victor Gaetan, care a avut rolul de traducător.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu