duminică, 6 decembrie 2009

Traian Basescu mitoman?STRATEGIE. Presedintele intelege sa faca politica mintind poporul

Romania trebuie salvata!
ZiarulRing.ro
Gabriel Tudor 04.12.2009

Sunt minciunile lui Traian Băsescu o strategie politică? Este preşedintele României mitoman? De ce trei milioane de români i-au trecut cu vederea toate neadevărurile spuse în ultimii ani şi l-au iertat? Unii dintre cei mai reputaţi psihologi, sociologi şi politologi români au răspunsuri la toate aceste întrebări.




În ediţia „ring" de ieri, am publicat „recensământul" minciunilor lui Traian Băsescu din ultimii ani. Toate promisiunile clamate din postura de politician sau de preşedinte al României şi pe care le-a şters singur cu buretele. Demisia în cinci minute după suspendare, actele pentru casa de 800.000 de euro a Ioanei Băsescu, casa din Mihăileanu, lupta împotriva corupţiei şi a nepotismelor sunt doar câteva minciuni ale preşedintelui. Noi nu putem nici să îi iertăm, nici să uităm că zilnic ne-a călcat în picioare încrederea.



„Neadevărul este strategia lui Băsescu”



„Politicienii folosesc la un moment dat neadevărul, pentru a nu folosi termenul de minciună, încercând să obţină un avantaj, spre exemplu la o dezbatere publică, un moment tensionat pentru ei sau pentru a obţine o reacţie a electoratului lor, dar toţi folosesc neadevăruri, nu numai Traian Băsescu. În cazul actualului preşedinte putem spune că a făcut-o de mai multe ori în ultimii ani, ba chiar în ultimele zile am ascultat câteva astfel de neadevăruri de la domnia sa, dar acestea fac parte din strategia sa”, ne-a declarat Bogdan Teodorescu, profesor universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administraţie.



Electoratul lui Băsescu se împuţinează



Cei 32% din votanţi înseamnă mai puţin de jumătate din sufragiile pentru Traian Băsescu din 2007, la referendumul pentru suspendare. Bogdan Teodorescu consideră că minciunile repetate ale preşedintelui sunt şi vor fi amendate de electorat. „Cât priveşte relaţiile cu alegătorii lui, se pare că electoratul nu iartă aceste inadvertenţe. Pe 22 noiembrie a fost votat de aproximativ trei milioane de români, faţă de cele peste şapte milioane care l-au susţinut la referendumul pentru suspendare. Cota de încredere de 60% pe care o avea acum ceva timp este în acest moment drastic diminuată. Cetăţenii României l-au taxat după cum se vede. Cât despre cei care l-au votat, ori sunt neinformaţi, cred tot ce spune preşedintele, ori consideră că în balanţă cu ceilalţi competitori politici, cu adversarul, Traian Băsescu ar fi mai bun”, a continuat Bogdan Teodorescu.



„Băsescu nu are performanţe intelectuale”



Se pare că minciunile nu sunt spuse neintenţionat. Ele au rolul de a-l apropia pe Traian Băsescu de un electorat care minte, este de părere psihologul Hanibal Dumitraşcu, conferenţiar doctor la Universitatea Bucureşti. „Cred că i-am suprasolicitat intelectul lui Traian Băsescu mult mai mult decât deţine. Are, într-adevăr, anumite intuiţii, dar de la acestea şi până la performanţe deosebite demne de remarcat e o distanţă lungă. Pe de altă parte, minciuna este o strategie la care recurgem atunci când nu avem alte soluţii viabile. Cei care l-au votat pe Traian Băsescu, şi poate că o să supăr multă lume spunând acest lucru, se regăsesc în felul dumnealui de a fi, de a face politică, de a conduce. Cine se aseamănă se adună, este o zicală veche din popor perfect actuală şi adevărată. Traian Băsescu a câştigat foarte mult în ceea ce priveşte simpatia electoratului pozând într-un interlocutor de calibrul votantului. Câţi dintre noi nu minţim frecvent? Astfel, Traian Băsescu a încercat să se categorisească într-un profil psihologic comun. Nu numai prin minciuni, ci şi prin hăhăieli, bere la halbă, glumiţe, înjurături. Din păcate, şi mă refer doar la ultimii 20 de ani, de perioada comunistă nici nu are rost să pomenim, sistemul nostru de valori a scăzut. Reperele morale nu mai reprezintă repere în sensul bun al termenului. Acesta e adevărul: sistemul nostru de valori este la pământ, astfel că personajul Traian Băsescu, prin minciunile sale frecvente, este în continuare un reper şi este votat de atâţia oameni”.



„Trebuie să fim cu toţii repere morale”



„Consider că toţi politicienii sunt mitomani, în sensul vulgar al termenului, pentru că mitomania, până la urmă, are o conotaţie clinică, medicală, gravă. Dar de minţit minţim cu toţii, nu? Noi trebuie să fim propriile repere morale, nu numai preşedintele. Cei care l-au votat pe Băsescu îi găsesc acestuia unele calităţi.”, ne-a declarat şi consultantul politic Dan Andronic.



Câteva dintre marile minciuni



- demisia în cinci minute



- casa din Mihăileanu



- casa Ioana Băsescu



- facultatea Elenei Băsescu



- opt ani la primărie



- vize pentru America



- cazul „Teo Peter"



- 6% pentru Educaţie



- renunţarea la fumat



- lupta împotriva corupţiei



- întâlnirile de la Universitate



- sloganul „Să trăim bine!”



„Românii iartă, dar nu uită” Alin Teodorescu, sociolog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu